- 1399-03-27 22:10
- كد محتوا:12336

در تداول عامه، اغلب این نام را پینارت تلفظ می کنند نه پنارت و در دفاتر دیوانی هم، هر دو صورت دیده شده است. پینارت (فنارت– پنارت) نام دو دیه است. یکی واقع در دهستان حومه ی اردستان و دیگری پنارت در جی اصفهان که بر کنار رودخانه ی زاینده رود قراردارد و سرسبز و خرم است. این دیه که در جنوب شرقی اصفهان قراردارد و از مناطق انتهایی اصفهان است، از سمت شمال، به جاده ی سابق اصفهان به یزد میرسد و از جنوب، در کنار رودخانه ی زاینده رود قرار دارد و این دو عامل، باعث آبادی و ارزش بالای زمینهای آن شده است. آب مورد نیاز آن نیز از زاینده رود و چاه آب تأمین میشود.
از لحاظ واژه شناسی، ترکیب این واژه چنین است: «پی+ ن+ ارت». پی تخفیف یافته ی واژه ی اَپی به معنای آب است و مشابهات بسیار آن را تأیید میکند: مانند پیسر (در شهر ساری) به معنی آب سر، پیسرا (در شهر هشتپر)، پیژدان (بندرعباس) و پیزادان (اصفهان)؛ ن حرف زاید وقایه برای جداکردن حروف صدادار و ارت به معنی مقدس است. مجموعاً این واژه، به معنی آب مقدس است و از معنی آن میتوان به قدمت آن پی برد. این نام، نام خوبی است برای محل و مردمی که تحت تأثیر دین بهدینی قرارداشته اند.
ارت در نامهایی چون دنارت، گورت و بندارت هم آمده است. ارت در پارسی به صورت ارد هم آمده و در اوستایی مقابل اشه است به معنی مقدس و خوب و پسندیده و این معنا در تسمیه ی نامها بسیار مورد علاقه بوده است.
در جنوب رودخانه و تقریباً مقابل پینارت، دیه دیگری قراردارد که نامش دینارت(دنارت) است»(رک: مهریار، 1382: 773 -771 و246-245).
منبع: رصدخانه فرهنگي اجتماعي اصفهان. (1395). شناسنامه فرهنگي اجتماعي محلات شهر اصفهان، فاز اول. اصفهان: انتشارات سازمان فرهنگي تفريحي شهرداري اصفهان.